Radionica “Poljoprivreda, pejzaž i ekonomski razvoj” održana je u Gornjoj Lastvi, u periodu od 01. do 10. septembra 2012. godine. Organizatori radionice su bili Fondacija Petrović Njegoš i NVO Kulturno zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva, u saradnji sa NVO EXPEDITIO iz Kotora i Green Home iz Podgorice.

Učesnici radionice su bili studenti završnih godina Ecole Normale Seperieure de Paris te Prirodno-matematičkog fakulteta i Biotehničkog fakulteta iz Podgorice. Sa studentima je radila profesorica sa PMF Danka Caković.

Cilj radionice bio je da u se na primjeru sela Gornja Lastva i brda Vrmac kao širem prostoru, istraže mogućnosti i modeli obnove i razvoja poljoprivrede kao ekonomske grane, poljoprivrede kao instrumenta očuvanja kulturnog pejzaža i poljoprivrede kao instrumenta zaštite prostora kako od nepotrebne gradnje tako i od požara. Gornja Lastva je odabrana jer su tamo niz godina rađena istraživanja tradicionalnog graditeljstva i ukupnog ambijenta kao dijela zajedničke kulturne baštine a brdo Vrmac na kojem se Gornja Lastva nalazi je PUPom Tivta definisan kao park prirode.

Program radionice je sadržao:

  • terenski obilazaka sela i širega prostora Vrmca radi utvrđivanja stanja u prostoru
  • analizu dokumentacije koja je već postojala
  • prijedlog mjera koje treba poduzeti i prijedlog budućih aktivnosti na obnovi poljoprivred i maslinarstva
  • identifikaciju mogućih problema koji su prisutni ili se mogu javiti

Dio radionice bio je posvećen permakulturi – alternativnoj poljoprivredi. Uvod u permakulturu i kratak kurs održao je tokom tri dana radionice Tomislav Gjekeš iz Slovenije.

Kao dio programa, održana je i panel diskusija na temu mogućnosti obnove i razvoja poljoprivrede u zaleđu crnogorskog Primorja. Na panel diskusiji su uvodna izlaganja data na temu organske poljoprivrede u Crnoj Gori, melioracije zemljišta, poljoprivrede u funkciji ruralnog turizma, osnovnih principa održivog razvoja, prirodne odlike i potencijali brda Vrmac i Vrmac kao kulturni pejzaž. Na panel diskusiji su i studenti predstavili svoja viđenja problema i prijedloge za njihovo rješavanje.